Pyłek Kwiatowy Wiosenny 200g - zbiór maj 2025r
Cena regularna:
towar niedostępny





Opis
Pyłek kwiatowy o żółtym kolorze został zebrany w maju 2025 roku. Zbierany przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów roślin łąkowych i leśnych głównie z rzepaku, mniszka, klonów, sadów owocowych.
Dlaczego warto stosować pyłek kwiatowy:
- zawiera witaminy z grupy B, cukry proste i złożone oraz aminokwasy, w tym argininę. Arginina odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu choroby wieńcowej dzięki wytwarzaniu NO-(tlenku azotu) działającego rozszerzająco na światło naczyń wieńcowych serca, podobnie jak nitrogliceryna;
- aktywizuje przemianę materii, proces odnowy tkanek. Wykazuje również działanie przeciwkrzepliwe. Reguluje ciśnienie krwi;
- zalecany jest w okresie rekonwalescencji po ciężkich i wyniszczających chorobach, oraz zabiegach chirurgicznych. Reguluje czynności fizyczne i psychiczne, prowadząc do usunięcia zmęczenia i poprawy samopoczucia;
- zawiera również inne substancje odżywcze i aktywne biologicznie, enzymy, hormony, nienasycone kwasy tłuszczowe;
- ze względu na skład zwany „bombą witaminową” obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, pobudza apetyt, poprawia wzrok i słuch;
- wzmaga odporność na infekcje, zapobiega awitaminozie, zabija bakterie i wirusy;
- od lat pyłek kwiatowy z powodzeniem stosowany jest przy przeroście gruczołu krokowego.
Spożywanie pyłku poprawia samopoczucie, poprawia sprawność fizyczną i psychiczną naszego organizmu, nie ma lepszej odżywki niż pyłek kwiatowy.
Dawkowanie pyłku: dziennie 2-3 łyżeczki pyłku rozpuścić w wodzie (najlepiej z miodem), soku, jogurcie - najlepiej godzinę przed spożyciem, aby pyłek się rozpuścił - taka mieszanka jest gotowa do spożycia.