Pierzga Pszczela świeża 180g - zbiór 2023r.
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Pierzga pszczela pozyskana przez nas prosto z plastra posiada żywe kultury bakterii. Pierzgę taką należy przechowywać w bardzo niskiej temp., najlepiej w lodówce.
Ma smak słodko-gorzko-kwaśny (bardziej aromatyczny od pierzgi suszonej)
Pierzga jest jest bardzo rzadko spotykanym pszczelim produktem. Wysoka cena pierzgi wynika bezpośrednio z samego sposobu jej pozyskania, który jest bardzo czasochłonny. Zapotrzebowanie na ten nieoceniony pod względem leczniczym produkt jest bardzo duże a produkcja jego jest bardzo mała. Nie ma takiego drugiego produktu pszczelego łączącego w sobie tak wiele właściwości wzmacniających i rewitalizujących organizm człowieka.
Pierzga pszczela to pyłek kwiatowy składany do komórki plastra, zmieszany ze śliną i miodem. Masa jest starannie zlepiona, zalana miodem, mleczkiem pszczelim i woskiem. Bez dostępu powietrza pierzga ulega fermentacji mlekowej, co działa na nią konserwująco i sprawia, że staje się łatwo przyswajalna.
Pierzga zawiera dużo białka, cukru, kwasu mlekowego, witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H, makroelementy: P, S, CI, K, Ca, Na, mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si, enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.
Pierzga, podobnie jak pyłek kwiatowy, posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające.
Lecznicze możliwości pierzgi są ogromne. Do jej najcenniejszych właściwości należy:
- regeneracja organizmu po operacji,
- regeneracja organizmu po zawale serca,
- regeneracja organizmu po kuracji antybiotykiem,
- regeneracja organizmu po intensywnym treningu,
- wzmocnienie organizmu,
- stymulacja układu nerwowego,
- wspomaganie układu pokarmowego (wrzody żołądka, zaparcia, biegunka,
- zapobieganie infekcjom,
- zaspokajanie zapotrzebowania na witaminy,
- wzmocnienie odporności organizmu,
- działanie antybakteryjne,
- poprawa apetytu,
- ma działanie wzmacniające i regenerujące np. po chorobach, przy rekonwalescencji, po operacjach, przy niedoborach witamin i minerałów.
Stosowanie: pierzgę można jeść prosto z opakowania, wolno gryząc granulki. Można również zmieszać ją z wodą (pół łyżeczki na pół szklanki wody) lub z miodem. Dawka pierzgi wynosi 10-20 g dziennie spożywana na raz albo podzielona na dwie części, zawsze 30-45 minut po posiłku. Nie powinno się przekraczać dziennej dawki 30 g dla osoby dorosłej. Kurację należy zacząć od małych ilości, aby przyzwyczaić organizm.
Krzysztof Dębski
Stosuje razem z miodem i pyłkiem na czczo rano, dostałem od kolegi taka kuracje do stosowania, jemu bardzo poprawiła odporność organizmu, jestem dobrej myśli!
Romualnd
Może i jest kosztowna, ale niezastąpiona w moim osłabieniu po chorobie, polecam. Pozdrawiam całą pasieke
Henryk
polecam, bardzo zdrowa