Miód Rzepakowy 1300g - zbiór 2024r
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Oferowany przez nas miód rzepakowy został zebrany w maju 2024 roku, to jeden z najwcześniej wytwarzanych miodów, pszczoły zbierają nektar z kwiatów rzepaku w okresie wiosennym. W stanie płynnym jest on prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych i niską zawartość wody, szybko ulega krystalizacji, ma wtedy kremową konsystencję i biały lub szaro-kremowy kolor. Jest bardzo słodki, o delikatnym zapachu.
Miód rzepakowy jest bogaty w wartości odżywcze. W jego składzie, można znaleźć dużo aminokwasów i witamin z grupy K, B i C, magnez, żelazo, potas, różne olejki eteryczne. Zawiera on także bor, czyli pierwiastek, który jest konieczny do budowania tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Miód rzepakowy powinny spożywać kobiety po okresie menopauzy, kiedy narażone są na utarte masy kostnej. Stosowany jest w chorobach: serca, wątroby, dolegliwościach reumatycznych, niedokrwistości i schorzeniach żołądka. Polecany w stanach wyczerpania psychofizycznego i ogólnym osłabieniu. Działa wzmacniająco na układ odpornościowy. Miód ten doskonale przyśpiesza gojenie wszelkich ran. Zawarte w miodzie rzepakowym cukry proste (glukoza i fruktoza), dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń, a także wspomagają wątrobę. Stanowi on także cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu. Jak każdy miód wykorzystywany jest on także w leczeniu przeziębienia, przewlekłych stanach zapalnych gardła i stanach podgorączkowych. Stosuje się go również w przypadku takich dolegliwości jak anemia i ogólne zmęczenie organizmu.