Miód Gryczany 1100g - zbiór 2024r
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Spróbuj miodu gryczanego prosto z naszej pasieki - aromatycznego, jednego z najbardziej wartościowych. Miód został wybrany w sierpniu 2024 roku. Jest bardzo wyrazisty w smaku, ma charakterystyczny ostry smak, z delikatną nutą słodyczy. W postaci patoki– płynnej (po miodobraniu) ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Po skrystalizowaniu ma barwę jaśniejszą od patoki - brązowy. Szybko ulega krystalizacji. Pięknie pachnie. Nasz miód gryczany jest już bardzo gęsty.
Ze względu na dużą zawartość substancji o właściwościach odżywczych i leczniczych, tj.: substancje lotne, pochodne olejków eterycznych, sole mineralne, inhibiny, rutyny, enzymy – miód ten zakwalifikowany jest obok miodu spadziowego do najbardziej wartościowych.
Właściwości lecznicze miodu gryczanego:
- Znakomity wpływ na układ krwionośny, przy leczeniu niedokrwistości - W jego składzie znajduje się duża ilość rutyny, dzięki czemu regularne spożywanie tej odmiany miodu uszczelnia naczynia krwionośne, jest świetna profilaktyką chorób serca, a także ułatwia przyswajanie wielu witamin i aminokwasów.
- Zawiera bardzo dużą ilość żelaza, które jest w pełni przyswajalne - w porównaniu z innymi miodami kwiatowymi, miód gryczany ma wyższą zawartość substancji odpornościowych (inhibiny) oraz pierwiastków, tj.: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk, wanad, krzem, jod, nikiel, kobalt, co jest charakterystyczne dla ciemnych miodów. Spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi.
-Wysoka aktywność antybiotyczna - w próbkach polskiego miodu gryczanego stwierdza się także dużą ilość witaminy C oraz witamin Bi, 62 i PP. Jego regularne spożywanie znacznie poprawia odporność oraz funkcjonowanie wszystkich układów.
- Polecamy spożywanie miodu gryczanego przy chorobach wzroku, słuchu, a także przy kłopotach z pamięcią, a także w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach oraz jako środka wspomagającego w terapii przeciwnowotworowej
Regularne spożywanie miodu gryczanego znacznie poprawia odporność oraz funkcjonowanie wszystkich układów. Miód ten jest w szczególności polecany osobom cierpiącym na takie choroby przewlekłe, jak cukrzyca, miażdżyca czy nadciśnienie. Wzmacnia cały organizm, skutecznie odżywia mózg, dodaje sił witalnych,