Pyszny MIÓD SPADZIOWY 

Miód spadziowy to jeden z najcenniejszych gatunków miodów. Jest produkowany przez pszczoły z pozyskiwanych wydzielin owadów, żyjących głównie na drzewach iglastych. Tzw. spadź iglasta, nazywana także rosą miodową, jest słodką wydaliną owadów - mszyc, czerwców i miodówek, które żerują na świerkach, jodłach, modrzewiach, sosnach. Owady te pobierają sok roślinny i z pozyskanego białka wydzielają płyn, czyli spadź, bogatą w cukry, aminokwasy, sole mineralne oraz witaminy. Na ogół miód spadziowy nie występuje w czystej postaci, gdyż pszczoły w tym samym czasie pobierają pyłki z roślin polnych i leśnych, które są przetwarzane w tych samych ulach co spadź i tak powstaje kolejna odmiana - miód spadziowo-nektarowy. Miód spadziowo-nektarowy z naszej pasieki jest bardzo ciemno-brunatnym miodem. Charakteryzuje się wyjątkowo głębokim, bardzo aromatycznym smakiem - mocnym, dość słodkim, niepowtarzalnym. W smaku nie jest tak korzenny jak sam spadziowy - spróbuj, a przekonasz się jak smaczny i wyjątkowy jest to miód.

Zdrowy miód spadziowy

Powstaje zupełnie inaczej niż większość miodów, nie jest pozyskiwany z kwiatów i drzew. Miód spadziowy jest zebraną przez pszczoły wydzieliną czerwców i mszyc. Po jej zbiorze pszczoły ją zagęszczają i lokują w komórkach.

Smak jest zależny od tego, przy jakim drzewie owady pobrały wydzielinę. W efekcie powstaje albo spadź liściasta albo iglasta, a w obu przypadkach wyczuwalny jest smak żywicy lub igliwia. Barwa tego miodu jest ciemnożółta albo zielonkawa.

Miód spadziowy jest jednym z tych miodów, które polecane są przy wielu chorobach i ich profilaktyce. Rodzaj właściwości prozdrowotnych jest uzależniony głównie od tego, czy jest to spadź liściasta, czy iglasta. Ich wspólną cechą jest to, że niwelują negatywne skutki kawy, herbaty, tytoniu i alkoholu.

Stosowany jest zarówno przez osoby pracujące w szkodliwych warunkach, jak i te, które chcą wspierać swoje zdrowie w naturalny sposób. Co ciekawe, oba rodzaje posiadają właściwości antynowotworowe.

miód spadziowy

Spadź liściasta, czy iglasta?

Spadź liściasta jest bogactwem związków mineralnych. Oprócz tego wykazuje właściwości dezynfekujące i przeciwzapalne. Przez to, że jest żółciopędna i moczopędna jest wykorzystywana przez osoby, które mają problemy z drogami żółciowymi i układem moczowym.

Reguluje metabolizm i wspiera pracę nerek. Miód spadziowy to także pomoc w leczeniu chorób układu pokarmowego i oddechowego. Dodatkowo reguluje pracę serca, w tym obniża ciśnienie i rozszerza naczynia wieńcowe. Spadź liściasta jest polecana przy miażdżycy, chorobach skóry oraz reumatyzmie. Oprócz tego przyspiesza gojenie ran, odmrożeń i poparzeń.

Spadź iglasta cechuje się łagodnym smakiem, a tuż po skosztowaniu możemy poczuć jodłowy albo świerkowy aromat. Jest mniej słodka niż miód spadziowy liściasty. Posiada wiele związków azotowych, enzymów, kwasów organicznych, dekstryn i minerałów.

Oprócz tego ma silne właściwości antybiotyczne. Jest nieoceniony w leczeniu chorób układu pokarmowego i oddechowego, biegunek, zaparć, chorób serca i nerwicy. Biorąc pod uwagę rozległe właściwości, spadź może być stosowana niemal przez każdego.

MIÓD SPADZIOWY 2023 rok

Miód Leśny Spadziowo Nekt. 1100g - zbiór 2023r

Miód Leśny Spadziowo Nekt. 1100g - zbiór 2023r
Miód Leśny Spadziowo Nekt. 1100g - zbiór 2023r

Miód nektar.-spadziowy 1100g - zbiór 2023

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

57,90 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl