TAJEMNICZY PYŁEK PSZCZELI..

Określany także jako kwiatowy - to produkt, który wytwarzają pszczoły przy okazji zbierania „składników” potrzebnych do wyprodukowania miodu. W jego skład wchodzą pyłki kwiatów rozmaitych dziko rosnących roślin, które odwiedzają pszczoły podczas poszukiwań pokarmu. Zbierane pyłki kwiatów pszczoły zbijają w drobniutkie kulki, które następnie transportują do ula. U wlotu ula pszczelarze instalują specjalne przeszkody, które powodują, że pszczoły gubią część kulek pyłkowych. I właśnie owe kulki, po zebraniu i wysuszeniu, stanowią właściwy pyłek pszczeli czy też kwiatowy, który oferuje Państwu nasza pasieka. A co dzieje się z pyłkiem, który pszczoły dostarczają w głąb ula? Po dalszym przetrawieniu staje się on pokarmem dla młodych osobników.

 

JEST ŹRÓDŁEM WITAMIN!

Zanim powstanie miód, pszczoły zbierają pyłek. Jest on pod postacią drobnych kulek, które są przez owady znoszone do ula. Przez wiele zdrowotnych właściwości pyłek pszczeli jest stosowany jako preparat leczniczy. Znalazł się w kręgu zainteresowań kosmetologii i medycyny naturalnej. 

Najczęściej spożywany jest po wymieszeniu go z miodem, sokiem albo dżemem. Przed jego podaniem trzeba sprawdzić, czy jest rozdrobniony, dzięki czemu będzie łatwiej przyswajalny.

A dlaczego warto zainteresować się pyłkiem? Głównie przez bogaty skład chemiczny. Wśród najważniejszych związków, jakie w nim znajdziemy, wyróżnić należy białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy A, B, C, D, H i PP, rutynę, olejki eteryczne składniki mineralne, antybiotyki, kwasy organiczne, hormony i enzymy. 

Wszystkie one są niezbędne w procesach biochemicznych organizmu, dlatego pyłek kwiatowy oznacza prawdziwy zastrzyk zdrowia, co zresztą potwierdzają licznie przeprowadzane na ten temat badania.

Biorąc pod uwagę rosnącą popularność wszystkiego, co zdrowe, w sieci bez problemu znaleźć można szereg przepisów na dania zawierające pyłek kwiatowy w składzie. Wystarczy niewielka jego ilość w codziennej diecie, aby skutecznie wspierać odporność i walczyć z objawami chorobowymi. 

Dostarcza on aminokwasów, witamin i biopierwiastków, które powinny stanowić nieodzowne uzupełnienie codziennej diety. Poza tym przez właściwości detoksykacyjne ułatwia wydalanie toksyn i przyspiesza procesy gojenia i leczenia.

Pyłek pszczeli działa uspokajająco, dlatego wspiera leczenie depresji i nerwic, poprawia nastrój i samopoczucie. Wpływa także na zmniejszenie objawów alergii, w tym kataru siennegoIstotne są właściwości antybiotyczne, które przekładają się m.in. na leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i niwelowanie drobnoustrojów układu pokarmowego. 

Osoby chore na cukrzycę mogą poprzez spożywanie pyłku obniżyć poziom cukru we krwi. A ci, którzy chcą zadbać o kondycję skóry, mogą spodziewać się, że będzie miała młodszy wygląd i stanie się lepiej odżywiona.
 

JAK STOSOWAĆ?

Specjaliści zalecają, aby pyłek kwiatowy był stosowany pół godziny przed jedzeniem trzy razy na dobę. Powinien być zmieszany z płynem, najlepiej słodkim, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl